Wpływ pierwszego posiłku na następne. Śniadanie – decydujący posiłek w ciągu dnia!

Lipiec 8, 2009 at 5:56 pm 6 uwag

płatki

Wiesz na pewno, że pierwszy posiłek jest najważniejszy w ciągu dnia. Nie chodzi tu tylko o prostą zasadę – na śniadanie jemy więcej. Naukowcy odkryli niedawno, że skład śniadania – źródła węglowodanów – decyduje także o sposobie trawienia i odpowiedzi organizmu na następne posiłki!! Śniadanie wpływa na zjedzony 6h później posiłek!! Już dziś możesz świadomie regulować skład swojego śniadania tak by osiągnąć najlepsze rezultaty!! Przedstawię Ci wyniki badań oraz proste zasady komponowania najbardziej efektywnego śniadania!!

We wcześniejszych postach przedstawiłem Ci teorię GI – cz.1, cz.2, cz,3 – jest ona niezbędna do zrozumienia tego zagadnienia, dlatego, zanim zaczniesz czytać tego posta  – poznaj podstawy GI, gdyż tutaj nie będę ich już tłumaczył.

1.1 Wstęp

Wiesz, że Twoje śniadanie jest bardzo ważne dla reszty Twojego dnia? Na pewno tak. Czy jednak wiesz że jego odpowiedni skład jest równie ważny? Myślę, że większość domyśla się, że zjedzenie dużej ilości pączków, raczej nie oznacza obfitego zdrowego śniadania🙂 Jednak stajesz co rano przed dylematem co zrobić na śniadanie? Co wybrać? Co pominąć? Ten post pozwoli Ci świadomie dokonać wyboru i oparty jest na szeregu badań. Podstawą zagadnienia jest indeks GI żywności – on okazał się najbardziej pomocny dla naukowców.

1.2. Jaki powinien być skład posiłku i dlaczego – uzyskane efekty

Naukowcy przeprowadzili wiele badań, które udowadniają nam jak ważne jest odpowiednio skomponowane śniadanie i kolacja.

Badanym osobom (tak diabetykom jak i zdrowym) podawano różne śniadania, które różniły się współczynnikiem GI. Jedna grupa otrzymywała posiłki o niskim GI, druga o wysokim.

Efekt na stężenie glukozy w krwi był zgodny z oczekiwaniami – dla osób, które spożyły posiłek o niskim GI – niskie stężenie, dla drugiej grupy – wysokie stężenie glukozy.

Obu grupom badanym podano ten sam drugi posiłek po 6 godzinach – zawierający tą samą ilość węglowodanów, o tym samym GI.

Efekt był zadziwiający – mimo tego samego drugiego posiłku – efekt był różny w zależności od śniadania!! Dla grupy, która spożyła pierwszy posiłek o niskim GI ilość glukozy w krwi była mniejsza, niż dla drugiej!! Przedstawia to poniższy wykres:

efekt drugiego posiłkuCo to oznacza?

Iż skład śniadania, miał wpływ na trawienie i efekt drugiego posiłku!! W pierwszym przypadku – stężenie glukozy w krwi było niższe za każdym razem. Mniejsza ilość glukozy to mniejszy poziom Insuliny. Mniej Insuliny daje nam efekt dłuższego, bardziej zrównoważonego dopływu glukozy do naszych komórek, a to zaś oznacza mniej odłożonego materiału zapasowego w komórkach. Odpowiednie śniadanie podwójnie pozytywnie może wpłynąć na nasze zdrowie!!! Pozwoli nam efektywniej stracić wagę, poprzez lepszy, bardziej zrównoważony metabolizm!! Ma to też niebagatelny wpływ dla diabetyków, dla których wahania poziomu Insuliny jest wręcz niebezpieczne.

Proponowanym mechanizmem działania śniadania jest przedłużenie procesu trawienia oraz lepsze zrównoważenie stężenia wolnych kwasów tłuszczowych co wpływa na niższą odpowiedź insulinową na następny posiłek.

Kolejnym ważnym odkryciem, był fakt iż tak samo skomponowana kolacja (niskie GI) wpływała na odpowiedź organizmu na śniadanie!!! Wpływ nie był już tak znaczący jak pomiędzy śniadaniem a obiadem, jednak nadal widoczny. Dodanie błonnika do kolacji wpływało na uregulowanie gospodarki organizmu. Podczas fermentacji błonnika obniżał się poziom wolnych kwasów tłuszczowych.

Pozytywny wpływ to jednak nie tylko niskie GI. Nie jest to czynnik wystarczający. Gdy osoby badane spożywały posiłek bogaty w błonnik – płatki owsiane (GI = 53) – obserwowano opisane powyżej rezultaty.  Gdy osoby te spożyły specjalnie przygotowany makaron (GI = 54) nie zaobserwowano już pozytywnego wpływu na drugi posiłek!

1.3. Wnioski

Gdy myślisz o dobrej diecie, miej na uwadze wszystkie posiłki.

Gdy zaczynasz swoją dietę i chcesz od czegoś zacząć – zacznij od swojego śniadania i kolacji – to najważniejsze posiłki w ciągu dnia!

Staraj się spożywać produkty o niskim GI i zawierające błonnik – takie jak: płatki owsiane, jabłko. Pozwoli Ci to na sprawniejsze trawienie kolejnych posiłków w ciągu dnia co pomoże Ci zintensyfikować proces odchudzania.

Pamiętaj, że śniadanie powinno być obfite!

 

Bjorck, I., Liljeberg, H., & Ostman, E. (2000). Low glycaemic-index foods. Br J Nutr, 83(1), S149-155.

Jenkins, D. J., Wolever, T. M., Taylor, R. H., Griffiths, C., Krzeminska, K., Lawrie, J. A., et al. (1982). Slow release dietary carbohydrate improves second meal tolerance. Am J Clin Nutr, 35(6), 1339-1346.

Liljeberg, H. G., Akerberg, A. K., & Bjorck, I. M. (1999). Effect of the glycemic index and content of indigestible carbohydrates of cereal-based breakfast meals on glucose tolerance at lunch in healthy subjects. Am J Clin Nutr, 69(4), 647-655.

Wolever, T. M., Jenkins, D. J., Ocana, A. M., Rao, V. A., & Collier, G. R. (1988). Second-meal effect: low-glycemic-index foods eaten at dinner improve subse-quent breakfast glycemic response. Am J Clin Nutr, 48(4), 1041-1047.

Axelsen, M., Arvidsson Lenner, R., Lonn-roth, P., & Smith, U. (1999). Breakfast glycaemic response in patients with type 2 diabetes: effects of bedtime dietary

Nilsson, M., Stenberg, M., Frid, A. H., Holst, J. J., & Bjorck, I. M. (2004). Gly-cemia and insulinemia in healthy subjects after lactose-equivalent meals of milk and other food proteins: the role of plasma amino acids and incretins. Am J Clin Nutr, 80(5), 1246-1253.

Bjorck, I., & Elmstahl, H. L. (2003). The glycaemic index: importance of dietary fibre and other food properties. Proc Nutr Soc, 62(1), 201-206. 

Entry filed under: Błędy w diecie. Tags: .

Krótkie wskazówki jak ulepszać własną dietę cz.3 Krótkie wskazówki jak ulepszać własną dietę cz.4

6 komentarzy Add your own

  • 1. Jovikzu  |  Lipiec 17, 2009 o 7:15 pm

    super! w takim razie platki owsiane z jablkiem to najlepsze sniadanie- ale z mlekiem ? mleko krowie nie jeste przeciez za dobre dla nas. lepszy jogurt..a czy rowniez uwaza pan ze to prawda iz owocow w ogole nie powinno sie mieszac z innymi potrawami? pozdrawiam serdecznie – super strona!

    Odpowiedz
    • 2. bartkop  |  Lipiec 19, 2009 o 9:25 pm

      Płatki owsiane to rzeczywiście chyba najlepsze (i najtańsze !) śniadanie. Dorzucić tylko jakiś owoc, orzechy, pestki dyni, może rodzynki i mamy naprawdę pożywne śniadanko. No i ten wpływ na następny posiłek – nie do przecenienia! Jeśli chodzi o mleko – tu sprawa rzeczywiście zaczyna być niejednoznaczna. Mleko krowie na pewno nie jest mlekiem naszego gatunku, i wielu naukowców ciągle się spiera czy jest ono dobre czy nie. Lepszy na pewno jogurt – chociażby ze względu na strawioną laktozę na którą wiele osób ma alergię oraz obecność bakterii kwasu mlekowego (niestety znając warunki obróbki w zakładach mleczarskich – to do obecności tych ostatanich mam małe wątpliwości – zrób test ile ci przetrzyma otwarty jogurt na parapecie- hmm flora tak???🙂 Jeśli chodzi o mleko – to wychodzę z założenia, że mleko nie jest złe – ale uwaga tylko z konkretnego źródła – będę o tym pisał niedługo. Nie jestem fanatykiem żywności organicznej ale tu sprawa okazuje się bardzo ciekawa…
      Co do owoców – oczywiście są połączenia, które się wykluczają🙂 Postaram się coś o tym napisać.

      Odpowiedz
  • 3. Mariusz  |  Luty 5, 2011 o 4:40 pm

    Na ile Panu starcza ten posiłek na 2h energii lol
    Najlepszy posiłek dajacy kopa jajecznica na boczku z masłem+herbata 🙂 aż chce się żyć

    Odpowiedz
  • 4. aaa  |  Lipiec 9, 2011 o 12:03 am

    „Nie jestem fanatykiem żywności organicznej… ”
    A zna Pan jakąś żywność nieorganiczną?

    Odpowiedz
    • 5. bartkop  |  Listopad 1, 2011 o 7:41 pm

      He he🙂 złapałaś/eś mnie za słówko. Cóż żywność nieorganiczna jest eufemizmem🙂
      Ale coś mi do głowy przychodzi – np węgiel🙂

      Odpowiedz
  • 6. tadeo  |  Lipiec 14, 2012 o 1:36 pm

    Czytam z uwagą wszystkie wiaomości odnosnie odzywiania i teorii jest miliony.Mnie bardzo interesuje odżywianie pod katem uprawiania sportu.Trenuje go całe życie bardzo intensywnie i nie stosuję żednych dopalaczy bo jestem wielkim przeciwnikiem.Mam swój sposób odzywiania ale wciaż poszukuję optymalnych proporcji.Chciałbym się dowiedzieć co dodatkowo powinienem jeść i w jakich ilościach żeby uzupełnic ubytki i się szybko zregenerować .Uprawiam kolarstwo górskie i dyscyplinę siłową.Jak np powinno wygladać moje śniadanie i co powinienem i ile jeść przed i po mocnym treningu i czy przyjmować jakieś suplementy bo wciąż o tym słyszę ale zdania są bardzo podzielone Ważę 66kg 167 cm.Bardzo czesto czytam o płatkach owsianych jako bardzo dobry produkt na sniadanie .Ja swoją diete steram się dopasowywac do swojej grupy krwi bo taka lekturę czytam i bardzo mi odpowiada, a w tej diecie płatki nie są wskazane.Mam grupę 0.Jak mam sie do tego odnieść i co powinienem zjeśc zaraz po trningu.

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Archiwa


%d bloggers like this: