Pomidory – mogą pomagać w prewencji raka

Październik 27, 2009 at 7:03 pm 1 komentarz

Tomatoes - iStockphoto.comPomidory cenione są za swój smak i zapach. Lecz pomidory to nie tylko smak, to także potas, witamina A, C oraz likopen. Szczególnie ten ostatni składnik może mieć szczególne znaczenie w walce z rakiem, ze względu na jego działanie przeciwutleniające. W dzisiejszym poście dowiesz się więcej o pomidorach i likopenie.

1. Pomidory a rak – naturalne lekarstwo i prewencja.

Badania na Harwardzie z 1995 roku jasno wskazują, że mężczyźni którzy spożywają dużo pomidorów, wykazują mniejsze ryzyko zapadalności na raka prostaty. Efekt ten przypiano likopenowi. Jednakże kolejne badania wskazują, że dodatkowo synergistyczne (wzmacniające) działanie mają witaminy i inne związki zawarte w pomidorach.

Kolejne badania w tym American Cancer Society, wskazują, że pomidory zapobiegają rakowi płuc oraz żołądka a także pomagają w leczeniu raka w tym złośliwych odmian jak glejak.

Zgodnie z licznymi publikacjami pomidor ze względu na zawartość likopenu stymuluje wzrost komórek układu immunologicznego i zwiększają ich zdolność do atakowania chorób, w tym raka. Pomidor sprawia że komórki NK – swoiste pożeracze chorób w naszym organizmie – są jeszcze agresywniejsze.

Pamiętaj: Pomidory zapobiegają a także pomagają w leczeniu choób raka a także zwiększają odporność organizmu na infekcje!

2. Pomidory a serce – działanie ochronne

Przeciwutleniacze, które można znaleźć w wielu kolorowych owocach i warzywach pomagają w chronieniu twojego serca. Badania wskazują, że osoby które miały niewielką ilość likopenu we krwi, chorowały na serce.  Likopen zmniejsza też stany zapalne a także obniża poziom „złego” LDL cholesterolu.

Pamiętaj! Pomidory działają dobroczynnie dla Twojego serca!

3. Potas – ratunek przy upałach

Pamiętajmy, by przy upałach uzupełnić zawartość potasu w organizmie. Tracimy go gdy się pocimy, co zaburza gospodarkę minerałami.

4. Zdrowe sposoby na spożycie pomidora

Pomidory są dobre dla Twojego zdrowia bez względu czy są świeże jak w sałatce czy na kanapce, czy też gdy są ugotowane. Trzeba pamiętać, że gotowanie obniża poziom witaminy C, nie ma jednak wpływu na likopen. Dla maniaków zdrowej żywności świetna informacja: Jeśli lubisz pomidory nie musisz pamiętać o tym by wybierać produkty organic. Jest dowiedzione, że pomidory są zanieczyszczone w tak niewielkim stopniu, iż ich źródło pochodzenia tak naprawdę nie ma znaczenia!

5. Likopen w suplementach

Wiele suplementów zawierających likopen reklamowanych jest jako złote środki na choroby serca, raka, starość. Niestety sam likopen, bez naturalnej otoczki witamin i innych substancji wzmacniających jego działanie ma bardzo słabe działanie.

Pamiętaj! nie daj się nabrać na suplementy z likopenem, a zaoszczędzone pieniądze zainwestuj w pyszne, soczyste pomidory! SMACZNEGO!

Entry filed under: Warzywa i Owoce. Tags: .

ARA/DHA – Jak zapewnić optymalny rozwój mózgu – Odżywianie się przyszłych matek, oraz karmienie noworodków. Czas wrócić

1 komentarz Add your own

  • 1. ers  |  Lipiec 27, 2010 o 9:28 pm

    Pomidory wspaniała i smakowita rzecz ale co do tej Likopen to nie wiem czy taka anty rakowa ważniejsze są PESTKI w których jest witamina B17 która zapobiega powstawaniu komórek rakowych. http://www.youtube.com/watch?v=YsT6qNk8_qQ
    Polecam
    A co takiej bezwzględnego bezpieczenstwa to nie jest też tak bo istnieją odmiany genetycznie zmodyfikowane i zakazane w UE ale diabli wiedzą gdzie leży zło.

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Archiwa


%d bloggers like this: